sobota 11. prosince 2021

Mort Castle - Cizinci

Nakladatelství Goldeng Dog tento rok vydalo svůj první překladový román od spisovatele Morta Castla, který se českým čtenářům představil románem Cizinci.

Máte rádi svého souseda? Možná má rád i on vás. Anebo si představuje, jak vám drtí lebku kamenem. A pak jsou tu Cizinci. Sousedi, kteří si nic nepředstavují. Tihle sousedi jednají. Kosti praskají a krev teče. A to je jen začátek, protože to nejhorší teprve přijde…

Bože, další trapný horor, chtělo by se vám říct. Ale není tomu tak. Ano, jsou zde mrtvoly, vraha se dozvíme ihned v samém začátku příběhu, ale mnohem děsivější je temná stránka lidské psychiky, která, když se včas nezačne řešit, přeroste v pohromu. A právě tímto se Cizinci zabývají. Mort Castle čtenáře přivede do světa psychopata, jenž skvěle umí maskovat své úmysly a perfektně působí na lidi kolem sebe. Psychopat je v podstatě herec, jenž má dvě tváře. Jednu, kterou ukazuje na veřejnosti a druhou, nebezpečně děsivou.

Naším psychopatem je Michael Louden, který jako kdyby vyskočil z amerického snu. Má všechno, co si může člověk přát. Dům v americkém maloměstě, krásnou ženu Beth a dvě krásné dcerky, skvělou práci, příjemné sousedy, kteří oceňují jeho ochotu pomoct. Jenže to dělá jenom proto, aby se dostal k lidem blíž a mohl je postupně utýrat. Je jako pavouk, jenž tká své sítě, a když vás chytí, zakousne se… I když od začátku víte, kdo je vrahem, tak jste stejně v napětí z toho, co zase Michael vyvede. Čtete se zatajeným dechem. Málokdy se mi stane, že bych knížku nemohla číst večer, ale Cizinci patří mezi to málo, kteří se dají číst jenom za světla. Nejhorší děsivé věci jsou ty, které právě nemůžeme polapit. A cizinci tohle zaštiťují, poněvadž se dovedou mistrně skrývat. Užívají si toho, že své okolí mohou kdykoli překvapit a využít situace pro své zvrácené choutky.

Na Michaelovi a jeho choutkách je děsivé to, že si vybírá bezbranné a slabé. Že se s obětí nejdřív pomalu sblíží, a pak na ní zaútočí. Scény, kdy docházelo k úmrtím, tak byly velmi podrobně popsané. A vlastně i myšlenky, jež se zločinci honily hlavou. Nejhorší zlo, je skryté zlo.

Přestože je v knize zobrazeno mnoho vražd, tak ty jsou jenom jakousi špičkou ledovce k lidské psychologii. Ta je tady rozebírána ze všech úhlů pohledu. Máme zde jednoho psychopata s mnoha tvářemi a neustálou touhou vraždit. Beth, ženu psychopata, a které postupně dochází, že s jejím mužem není něco v pořádku. Zároveň s tím začne psychologii studovat, aby včas poznala skryté nebezpečí. Právě manželka hlavního padoucha je celkem oříšek. Od začátku člověk neví, jak k ní přistupovat a cestu k ní najdete až v polovině vyprávění, což je dle mého škoda.

Kdo hodně zaujme, tak je matka hlavní hrdinky, jež se jmenuje Claire, která svým způsobem umí vidět do budoucnosti. Což se samozřejmě nelíbí Michaelovi, jenž si s tím poradí po svém. A vlastně i její propadání se hlouběji do šílenství je velmi děsivé a devastující pro všechny její blízké.

Dalším takovým bodem je postava velmi blízká Michaelovi, Jan Pretre. Přišel mi jako srtín, jenž se vždycky mihl kolem, něco pronesl a zmizel. A vlastně si k němu čtenář nestihl vytvoři žádný vztah, což je trochu škoda.

Co se čtenář dozví je, že někteří z nás dovedou vidět auru a tím odhadnout povahu člověka. Každá barva má svoje specifikum. Nicméně většina lidí má základní barevné spektrum. Nicméně jsou tu tací, kteří mají auru krvavě červenou. Barvu krve. Tito lidé nemají svědomí, tudíž si nezahlcují mysl výčitkami. Jednají tak, aby byli potěšeni především oni. Ostatní kolem nich jsou pro ně jen doplňky jejich hrátek. Tohle je krásně vidět na scénách, kdy Michael používá přímou řeč a ta je doplněna jeho myšlenkami. Nádherně se tu ukazuje jeho děsivá povaha, kdy se navenek tváří jako miláček všech, ale uvnitř je prohnilý skrz na skrz.

Román Cizinci patří mezi klasické osmdesátkové horory, čemuž odpovídá i obálka. Za překlad vděčíme hlavnímu šéfovi nakladatelství Martinu Štefkovi. Vlastně až po přečtení pochopíte, co znamená ta červená barva kolem postavy. Navíc kniha je v příjemném formátu a má brožovanou vazbu takže je knížka velikostí ideální na cestování. Cizinci vyšli v Americe v roce 1984. Jejich autor Mort Castle má za sebou i nejedno ocenění. Za zmínku stojí získání nejednoho ocenění. Například Bram Stoker Award, kteroužto cenu získal hned třikrát po sobě.

Castle si umí zahrávat se čtenářovým pocitem bezpečí a dokáže v něm vyvolat určitý pocit paranoie. Zároveň zde zobrazuje kolektivní šílenství, které dokáže vyvolat davovou hysterii a přechází právě do Věku cizinců. Představa, že by se něco takového stalo, tak je velmi děsivá. Co čtenáře zaujme, je způsob, jakým spisovatel nahlíží na americké maloměsto. Na to, jak popisuje jednotlivé obyvatele s jejich zvyky a mentalitou. A na to, jak jsou rozhozeni, když něco vyběhne ze svého stereotypu.

Nakladatelství Golden Dog touto knihou dokazuje, že i horor lze napsat čtivě a poutavě. Kdo jste milovníky Stephena Kinga a jeho psychologických románů, tak právě Cizinci jsou tím pravým pro vás.

 Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Nakladatelství Golden Dog

 Nakladatelství: Golden Dog
Rok vydání: 2021
Počet stran: 288
Vazba: Brožovaná
Cena: 299 Kč

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Petr Čechák - Covido(P)tikum

  Rok 2020 nás zasáhl zcela nepřipravené na pandemie, která ochromila celý svět a na nějaký čas zastavila běžný život. Každý se s nastálou s...